Kuka kontrolloi informaation levittämistä maailmanlaajuisesti? Kuka päättää, mikä on oikeaa ja mikä väärää informaatiota? Saammeko totuudellista tietoa maailmalta?
Länsimaisen maailman suurimpien mediakonsernien yhteenliittymä Trusted News Initiative (TNI), sanoo tähtäävänsä vähentämään disinformaatiota ilmastonmuutoksesta ja monesta muusta maailman ilmiöstä. Mutta mitä tapahtuu todellisuudessa?
TIEDOTUKSEN YHDENSUUNTAISTUMINEN
Tiedotusvälineet on helppo saada omaksumaan virallinen kertomus Ukrainan sodasta, Gazan taisteluista, ilmastonmuutoksesta tai sukupuolisuudesta, koska talouden mahtimiehet omistavat niistä suuren osan. Omistajien ja mainostajien taloudelliset etunäkökohdat ovat tiedotusvälineille usein tärkeämpiä kuin totuudenmukaisen ja ihmisille tärkeän informaation välittäminen.
Länsimainen valtamedia toimii yhtenäistetysti:
”Enää ei ole epätavallista, että eri tiedotusvälineissä esiintyy kymmenkunta artikkelia täsmälleen samasta aiheesta samalla viikolla tai jopa samana päivänä. Itse asiassa tämä on nykyään sääntönä. Television puhuvat päät toistavat kaikki täsmälleen samoja väitteitä identtisellä sanamuodolla satoja kertoja päivien kuluessa. Samat kielelliset tabut, uudelleenmäärittelyt ja villitykset omaksutaan äkillisesti. Samat väitteet ehdottomasta totuudesta sekä moraalinen välttämättömyys ’paljastaa’ kaikkien vaihtoehtoisten näkemysten olevan ’väärää tietoa’. Kunnes siirrytään yhtäkkiä, samanaikaisesti ja täysin selittämättä johonkin toiseen ehdottoman totuuden versioon. Samat yksittäiset kohteet on valittu samanaikaisten pakkomielteisten, lähes hurmioituneen uutisoinnin kohteiksi. Ja monet yleisöä suuresti kiinnostavat aiheet jätetään salaperäisesti kokonaan huomiotta kaikissa tiedotusvälineissä, ikään kuin ylhäältä päin olisi virallisesti kielletty niiden olemassaolon tunnustaminen. Tämä kaikki on nykyään mediassa tavanomaista.” (Lyons 2023)
VALTAMEDIOIDEN KYSEENALAISTAMINEN
Koska valtamedioiden omistus on keskittynyttä ja niiden poliittinen ohjaus kokonaisvaltaista. On hyvä aika ajoin kyseenalaistaa niiden usein toistuvat viestit. On paljon mahdollista tai jopa todennäköistä, että valtavirran tiedotus osin peittää todellisuuden harhaanjohtavilla mielikuvilla.
Tiedotus vetoaa ihmisen tarpeeseen kokea itsensä hyväksi. Hyveellisyyteen vedoten ihmisiä ohjataan luovuttamaan lisää vapauksia, valtaa, varallisuutta ja omaisuutta pienelle eliitille, joka omistaa tiedotusvälineet ja määrää valtavirran tiedotuksen sisällön.
Paisutetaanko pandemioiden, sotien ja ilmastonmuutoksen uhkaa keinotekoisesti, jotta niiden avulla voidaan toteuttaa planeetan historian suurinta omaisuuden kaappausta? Maatiloja, yrityksiä ja asunnonomistajia ajetaan konkurssiin ja niiden omaisuus myydään eniten tarjoavalle.
Ihmiset saatetaan tiukan valvonnan alaisiksi joko terveyspasseilla tai hivuttautumalla kohti digitaalista keskuspankkirahaa. Jättimäisen omaisuuden kaappauksen esitetään olevan etujemme mukaista.
TOISINAJATTELIJOIDEN LEIMAAMINEN
Kaikki, jotka kyseenalaistavat tämän kehityskulun joutuvat leimatuiksi. Liipasimella ovat esimerkiksi kristityt, jotka puolustavat ihmisen parhaaksi kirjatun Raamatun viestejä. Jos Jumalan rakkaus saisi sijaa maailman johtajien ja tiedonvälittäjien sydämissä, eläisimme rauhallisemmissa oloissa. Sama haaste on jokaisella meistäkin. Sydämen usko on elämää ja rauhaa tuottava etuoikeus.
Hyveeseen verhottu valheellisuus tuottaa joukkotottelevaisuutta ja sosiaalista kontrollia. Se on itsevaltaisen pelikirjan vanhin temppu. Demokratiaa kannattaa puolustaa. Totuutta kannattaa etsiä. Valtamedioiden lisäksi kannattaa seurata muitakin tietolähteitä.
Sama ongelma on Suomessa
Itsenäisessä maassa on suodatettava meille tarjottua tietoa. Onko se totta vai tarua? Tiedonvälitys yksipuolistuu myös Suomessa. Jos olet vain YLE:n studioiden varassa, voi olla vaikea ottaa perustellusti kantaa esimerkiksi Lähi-Idän tilanteeseen tai USA:n presidentinvaaleihin. Saatat jäädä vähemmistöön myös suvaitsevaisuuskeskusteluissa. Kanavan vaihtaminen voi tuoda uusia näkökulmia. Vielä enemmän ajatuksiaan voi selkeyttää ottamalla tilaa omakohtaiselle pohdinnalle
NOBELISTIN VIISAUS
Voidakseen ymmärtää elämää oikein ja tehdä oikeita ratkaisuja ihmisen on opittava ymmärtämään ihmisyyttä sen perustavimmalla tasolla, kuten Nobel-palkittu kirjailija Alexander Solzhenitsyn toteaa: ”Miten voi rakentaa uuden maailman, jos ei pysty ymmärtämään omaa sieluaan?” Tällaista ymmärrystä ihminen ei saa seuraamalla medioita, vaan ”tekemällä tilaa omille ajatuksilleen” ja viettämällä ehkä kokonaisia päiviä pohtien elämäänsä ja maailmaa tietäen, että tämä on hyödyllistä ja näin on mahdollista ymmärtää asioita. ”Mutta älä suinkaan kiirehdi, äläkä edes aseta itsellesi tehtävää.” Ilman tällaista pohdintaa ihminen reagoi kuumeisesti tapahtumiin pintatasolla ymmärtämättä, mistä uusissa tapahtumissa syvimmiltään on kysymys. Hän uppoutuu uutisvirtaan ja altistuu joukkovaikutukselle sen sijaan, että hän löytäisi elämänsä tarkoituksen.
Tapio Puolimatka, professori emeritus.