Sakari Oravan pakeille lensi megatähti David Beckham leikkauttamaan jalkapallo-ottelussa vammautuneen akillesjänteensä. Tapauksen johdosta Oravan puhelin soi taukoamatta. Turun Mehiläisen sairaalan ympärillä pyöri toimittajia kuin herhiläisiä. Sairaala joutui palkkaamaan turvamiehiä pitääkseen innokkaimmat fanit loitolla huippujalkapalloilijasta. Itse asia eli tähtipelaajan akillesjänne vammautui hyvin vaarattoman näköisessä tilanteessa. Beckham oli vastaanottamassa palloa ja valmistautui keskittämään sen eteenpäin. – Tämä on hyvin tyypillinen vammautumistilanne. Kun akillesjänne joutuu venymään ja samalla se tulehtunut tai rasittunut niin se voi revetä tai katketa, kertoo urheilukirurgi Orava. Jalkapallotähti Beckhamia lensi tukemaan myös hänen vaimonsa Victoria Beckham. – Molemmat olivat oikein mukavia. Rouvakin oli hyvin rento. David Beckhamkin oli sairaalassa pirteämmän oloinen kuin uutiskuvissa, joissa hän liikkui lentokentän ja sairaalan välillä, Sakari Orava muistelee. David Beckham on toipunut erittäin hyvin leikkauksesta. Marraskuun Helsingin Sanomat uutisoi 14.11. seuraavasti: ”Kiitokset Suomi, Turku ja Sakari Orava. David Beckham pelaa ja villitsee Los Angelesissa.” (HS, s. B5). David Beckham on palannut puolisen vuotta kestäneen sairauslomansa jälkeen potkimaan menestyksekkäästi palloa La Galaxy´iin. Beckham ei kuitenkaan suinkaan ole ollut ainoa, jota on kiidätetty yksityiskoneella Oravan pakeille. Kun ranskalaisella huippupelaaja David Trezequet´lla oli ongelmia polvensa kanssa, murehti Juventuksen tähti kovasti jalkaansa. Italian jalkapallokausi oli juuri alkamassa, joukkueen lääkäri otti yhteyttä Sakariin.
-Hän soitti ja ilmoitti, että tulevat huomenna vastaanotolleni Turkuun. Ihmettelin, että mistä he saisivat lentoliput niin nopeasti. Trezequet ja lääkäri tulivat kahdestaan suihkukoneella vastaanotolleni iltapäivällä. -Ei siinä pikkurahoilla pelata. Tämänkaltaisissa tapauksissa tulee välillä mieleen, että nyt laskusta jäi nolla pois. Ammatinvalinta kirkastui armeijassa
Sakari Oravan ura sai lähtökipinän armeija-aikana. Kun Orava oli Haminassa Reserviupseerikoulussa, kävi siellä upseerioppilaita pitämässä luentoja eri ammateista, myös lääketieteestä. Nuori mies innostui aiheesta ja pääsikin opiskelemaan lääketiedettä Ouluun. Oulussa tulevalle lääkärille selvisi pian, että kirurgia oli hänen alansa. Se tuntui mielekkäimmältä. ”Koin että minun pitää päästä tekemään jotain käsilläni. Päivääkään en ole katunut valintaani”, Sakari kertoo.
Mersu-herätyksen kautta uskoon
Oravien asuessa70-luvulla Kokkolassa oli kaupungissa voimakasta hengellistä liikehdintää. Puhuttiin ”Mersu-herätyksestä”, jonka kautta tuli paljon julkisuuden henkilöitä uskoon. Tämä herätys tempaisi myös Airi ja Sakari Oravan mukaansa. Vaimo tuli ensin uskoon vuonna 1979 ja kuukauden kuluttua tästä Sakari teki myös oman ratkaisunsa. ”Ei siinä mitään dramatiikkaa ollut. Erään tilaisuuden lopussa kysyttiin, että haluaako joku pyytää syntinsä anteeksi. Menin salin etuosaan rukoiltavaksi. Siellä tein ratkaisuni ja jätin elämäni Jeesukselle, kuvailee Sakari. Uskoontulo merkitsi lääkärismiehelle paljon. Uskon kautta hän on saanut voimaa vaativaan työhönsä. Rukouksesta on tullut myös luonnollinen osa hänen elämää. ”Rukouksesta on tullut sellainen tapa, että sitä rukoilee töihin mennessä autossa, ennen leikkauksen aloittamista ja potilaiden tapaamista. Se on aivan kuin hengittämistä. Siinä jättää koko ajan automaattisesti asioitaan Taivaan Isän huomaan.”
Olympialaisissa ylilääkärinä
Sakarin ura on kuljettanut häntä monissa mielenkiintoisissa tehtävissä, kuten Suomen Urheiluliiton lääkärinä. Tässä tehtävässä hän viihtyikin peräti kolmekymmentä vuotta. Hän toimi kesäkisojen olympiajoukkueen ylilääkärinä Soulissa v. 1988, Barcelonassa v. 1992, Atlantassa v. 1996 ja Sydneyssä v. 2000. ”Jo nuorena tein maajoukkuelääkärin reissuja Urheiluliiton kanssa. Tämä olympiakomitean lääkärin hommahan tarkoitti taas kaikkien urheilijoiden ylilääkärinä olemista. Tietysti siellä oli myös muita lääkäreitä, niin että vastuu jakautui useammalle eikä tehtäviä tullut yhdelle liikaa.” Sakarin ajatukset kääntyvät muistelemaan olympialaisten tapahtumia. ”Ihan hieno ja mukava hommahan se oli. Niistä ajoista on jäänyt paljon erilaisia mukavia muistoja mieleen. Soulin kisoista jäi erityisesti Tapio Korjuksen voittama olympiakulta. Sen voittaminen ei ollutkaan aivan yksinkertainen juttu.” Kisoissa keihäänheittäjä Korjuksella oli ongelmia jalkansa kanssa. Vaiva oli juuri kuvattu ultraäänilaitteella. Korjus kysyi Sakarilta, mitä kuvassa oli näkynyt. ”No, enhän minä voinut masentaa Korjuksen mieltä ja sanoa, että siellä on pahanlaatuisen näköinen revähtymä. Hän oli päässyt juuri keihäänheiton loppukilpailuun. Sanoin vain, että ei siellä mitään kummempaa ole. Siitä vaan heittämään!” Kesken kisan Korjuksen jalkaan tuli kramppi. Näin Sakarille aukeni tilaisuus mennä antamaan jalalle ensiapua. ”Venyttelimme jalkaa ja laitoimme kylmää. Sanoimme, että mene vain heittämään loputkin heitot!” Tapio Korjus jätti yhden kierroksen väliin. Sitten hän heitti kaksi heittoa, ja jälkimmäisellä heitollaan peittosi kisan johdossa olleen Jan Železnýn. Barcelonan kisoihin liittyy myös paljon muistoja. Kisoissa ylilääkäri Orava joutui käyttämään hieman oveluutta meloja Mikko Kolehmaisen kohdalla. ”Mikko oli kovassa kunnossa, mutta veti kauheita harjoituksia ennen kisoja. Mietimme päävalmentajan kanssa, että hän vielä rikkoo itsensä.” Kolehmainen tulikin Sakarin luokse kertomaan, että hänen kyynärpäänsä on kipeytynyt. Tästä Sakari sai idean ja määräsi kyynärpäähän kortisonipiikin ja saatesanoiksi evästi Kolehmaista, että kättä ei saa käyttää ollenkaan kahteen päivään. Kolehmainen hämmästeli, kun ei saanut treenata ollenkaan. ”Tällä kiellolla saimme Kolehmaisen kunnon säilytettyä kilpailuihin, niin että eihän Mikolle pärjännyt kukaan! Vähän piti niin kuin jujuttaa!” Kolehmaisen kulta tuli kajakkiyksiköiden 500 metrin kilpailussa. Sakari kertoo vielä Sydneyn kisoista. Siellä keihäänheittäjä Harri Hakkaraisen akillesjänne meni poikki, ja se leikattiin paikallisessa sairaalassa. Joukkueen ylilääkärinä Sakari halusi mennä mukaan Hakkaraisen leikkaukseen. Häntä ei kuitenkaan päästetty mukaan. ”Menkääpä internetistä katsomaan kuka on julkaissut eniten tutkimuksia akillesjänteistä”, kehotti Sakari henkilökuntaa.
Tutkittuaan asiaa Sydneyn kollegat huomasivat, että heidän edessään oli henkilö, joka oli tämän alueen suurin ekspertti maailmassa. ”Tervetuloa vierailulle meidän sairaalaan ja ilman muuta saatte tulla leikkaukseen mukaan”, toivotti sairaalan henkilökunta.
Hengellistä huoltoa
Olympiamatkoillaan Sakari Orava hoitanut pelkästään kilpailijoiden fyysistä puolta, vaan matkoilla avautui myös hengellisiä keskusteluja. Olympiajoukkueen kisapappina matkoilla oli mukana Sakarin hyvä ystävä Göran Hellberg. ”Kilpailijoilla on paineita, kun maailman suurin urheilutapahtuma on edessä. He miettivät, että onnistuvatko vai eivät. Tämä aiheuttaa sen, että mietitään vähän syvällisemmin erilaisia asioita ja näin keskusteluja on syntynyt. Lisäksi kisojen aikana on järjestetty hengellisiä tilaisuuksia.”
Asiakkaita laidasta laitaan
Ortopedi Orava on hyvin kysytty mies myös Suomessa. Hänen Turun Mehiläisen sairaalan yksityisvastaanottonsa ovi käy tiuhaan. Asiakkaita on tavallisesta kuntoilijasta aina huippu-urheilijoihin. Jalkapalloseuroista mm. Liverpool, Juventus, Real Madrid ja Barcelona lähettävät jalkapalloilijoitaan Sakarin hoidettavaksi. Sakari käy myös leikkaamassa ja konsultoimassa Roomassa, Madridissa ja Barcelonassa. ”Potilainani ovat olleet mm. huippupalloilija Didier Deschamps ja juoksijalegendat Haile Gebreselassie, Merlene Ottey ja Frank Fredericks, toteaa Sakari ilman ylpeyden häivää äänessään. Didier Deschamps tuli Suomeen Juventuksen lähettämänä. Sakari muistaa, miten hän vaati hyvin yksityiskohtaiset hoito-ohjeet, kuten huippu-urheilijoilla on tapana. He myös noudattavat tarkasti annettuja ohjeita. ”Tein Deschampsille kuntoutusohjelmaa, ja hän vaati tarkan päivämäärän siitä, milloin olisi taas pelikunnossa. Pakkohan minun oli sitten sinne ohjelmaan laittaa jokin päivämäärä, milloin hän on parantunut ja voi uskaltaa taas pelata jalkapalloa.” Myöhemmin, kun Sakari oli perheensä kanssa Juventuksen vieraana Torinossa, tuli Deschamps häntä tervehtimään. ”Kuinka saatoit tietää päivälleen milloin minun akillesjänteeni on kunnossa”, ihmetteli hän Sakarille. ”No, sellaista sattuu”, totesi Sakari vaatimattomasti. Jalkapalloilija Joseph Guardiolan Sakari operoi Barcelonassa. Se oli hyvin hankala, harvinainen ja vaativa leikkaus. Guardiolalla oli monta repeämää takareiden lihaksistossa. Kaksi paikallista huippuortopedia oli mukana seuraamassa ja avustamassa. ”Oli kova paikka leikata ja sanoa että tuosta poikki ja tuohon laitetaan kiinnitykset ja nyt tehdään noin. Ortopedit vierellä kyselivät, että oletko sinä ihan varma ja mitä nyt sitten tehdään? Siinähän piti olla varma ja niin se siitä sitten parani.